AK PARTİ KONGREYE TEK ADAYLI GİTMEYİNCE…
AK Parti Alaplı ilçesinde 22 Şubat Cumartesi günü 7. Olağan Genel Kurulu yapıldı.
Alaplı ilçe kongresi öncesinde 2 aday vardı. Birisi Yaşar Karacan’ın başkanlığındaki liste iken diğeri de İsmail Öztürk’ün başkanlığındaki liste idi.
AK Parti’de tek adaylı kongrelere alışılmış durumdayken Alaplı’da çift liste çıktı. Demokratik bir yarış bekleniyordu. Zira haftalardır taraflar çalışıyor, emek, zaman harcıyorlardı.
Kongrede divan oluşturuldu. Listeler divana sunuldu. Divan listeleri inceledi, hazirun listesinin %5 inin imzasıyla aday olunabileceği için ilk önce onu kontrol ettiler. Orada herhangi bir sorun yoktu her iki listede. Listede diğer isimler şu şekilde oluşuyordu.
Yönetim asil 15 kişi, Yönetim yedek 8 kişi
Üst kurul asil 53 kişi, Üst kurul yedek 27 kişi
İsmail Öztürk’ün listesinde üst kurul yedek listesi 30 kişi yazılıydı. Uzunca süren görüşmeler sonunda divan başkanı, listenin usule uygun olmadığı gerekçesiyle kabul edilmediğini duyurdu.
Divan önünde itirazlar yapılsa da üyeler kararı imzalamıştı ve geri adım atmadılar. Yüksek Seçim Kuruluna Karacan’ın listesini teslim ederek seçime geçtiler.
İsmail Öztürk ve ona oy vermek için gelen delegeler salonu terk ettiler.
Oylama sonucunda gelince; 414 delegesi olan Alaplı AK Parti’de 243 delegenin oyunu alan Yaşar Karacan, ilçe başkanı oldu.
Buraya kadar anlattıklarımız, gazeteci arkadaşlarımızın kongre salonundan yapmış oldukları canlı yayınlar vesilesiyle izlediğimiz bölümlerdi.
Yorum bölümümüze gelince; partiler tüzükler ile yönetilirler. Tüzüğün kongreler bölümünde bu şekilde bir uygulama varsa ve divan başkanının ifade ettiği gibi benzeri şekilde iptal edilen kongreler bile olmuşsa uygulamada farklılık olmayacağı için yapacak bir şey yok. Ancak daha önce bu gibi durumlarda farklı uygulama yapıldıysa o zaman işler değişir. Adaylardan listesi kabul görmeyen İsmail Öztürk, salon çıkışında yaptığı konuşmada; ”telefonumda var, diğer adayın listesi de 29 kişi idi. Ona düzelttirdiler.” demiştir. Diğer tarafın ise; Salonda listelerin kontrol edilmesi için divan heyeti tarafından 5 dakika süre verildiği iddiaları var.
Sonuç itibariyle; uygulamada keyfilik varsa, art niyet vardır.
Listeler yarışsa da Yaşar Karacan kazanıyormuş gibi görünüyor. Ama sorun o değil. Sorun; uygulamadaki farklılık. Alaplı şimdi ikiye bölünmüş durumda. Adalet ve Kalkınma Partisi Alaplı’da adaletin olmadığını düşünenler ile tüzük ne diyorsa onu uyguladık diyenler şeklinde.
Divan kendi arasında görüşse; oy birliği ile 30 kişilik listenin fazlalık olan 3 kişisinin, İsmail Öztürk’ün eliyle kendi imzasıyla çizilmesiyle ve divan heyetinin imzaları ile kabul edilseydi, ne parti bölünmüş olurdu ne de kongreye şaibe karışmış olurdu.
Anlaşılan o ki; AK Parti çoklu listelere alışık değil.